Dzisiaj jest 22 lis 2017, o 21:23


Posty bez odpowiedzi «» Aktywne tematy

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 


 Tytuł: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 19 wrz 2011, o 14:39 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
W tym dziale będziemy odpowiadać na pytania graczy, które najczęściej padały w mailach kierowanych do nas.

Spis treści:


Na górę
 Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 19 wrz 2011, o 14:48 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
Czy w grze można używać polskich znaków diakrytycznych?
Owszem, można, choć nie jest to tak proste, jak w przypadku używania ich w każdym innym programie. Pisanie polskimi znakami w grze przypomina metodę jeszcze z czasów starego, dobrego DOS'a. Wystarczy najpierw wpisać tyldę (SHIFT + ~, czyli przycisk znajdujący się w większości przypadków pod klawiszem ESC, na lewo od 1 i nad TAB), puścić przyciski, a następnie wpisać literę, której chcemy doprawić "ogonek" bądź "kreskę". Całość wygląda tak:

  • SHIFT + ~ (nie powinno się nic pokazać, zaś jest to informacja dla programu, że ma coś zrobić z następną wpisaną literą)
  • puszczamy klawisze
  • wpisujemy "a", żeby otrzymać "ą"

Dzięki temu możliwe stanie się wpisywanie pełnych nazw przedmiotów w oknie Pośrednika i w oknie tworzenia makr.

EDIT: Żeby nie było żadnych wątpliwości, załączam zdjęcie klawiatury z zaznaczonym na żółto klawiszem, który ma zostać wciśnięty (tylda). Na różnych klawiaturach może wyglądać inaczej, lecz to, jaki znak zostanie wstawiony, zależy od ustawień języka klawiatury w systemie.


Załączniki:
klawiatura_pl.jpg
klawiatura_pl.jpg [ 339.88 KiB | Przeglądany 52074 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 19 wrz 2011, o 14:53 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
Jak odinstalować spolszczenie?
Wersja EU:
  • Wystarczy usunąć folder 2_eng, znajdujący się w folderze Aion/l10n. Jeśli gra nie znajdzie tam żadnego pliku, wczyta domyślny (angielski) język z folderu Aion/l10n/ENG.


Na górę
 Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 19 wrz 2011, o 15:58 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
Dlaczego tłumaczycie tak wolno? Czemu paski postępu stoją w miejscu? Kiedy spolszczenie będzie w 100% ukończone?
Pozwoliłem sobie złączyć te trzy pytania w jednym poście, ponieważ odpowiedź na nie jest jedna. Najpierw jednak chciałbym wyjaśnić sytuację, w jakiej się znajdujemy.

Projekt polonizacji Aiona jest niekomercyjny, co oznacza, że nikt nie płaci nam za wykonaną pracę. Oznacza to także, iż tłumaczenie schodzi na dalszy plan w naszym życiu, będąc zaraz za szkołą, pracą i życiem towarzyskim. Powiedzmy sobie szczerze: przychodząc do domu ze szkoły/pracy, myślimy tylko o jakimś ciepłym posiłku i chwili relaksu. Później, w większości przypadków, mamy jakieś dodatkowe zajęcia i wracamy do domu późnym wieczorem (chyba że ktoś pracuje na nocną zmianę). Mamy zatem przeciętnie 2-3 godziny, które możemy poświęcić tłumaczeniu.
Ponadto, mogę śmiało stwierdzić, że nigdy jeszcze nie miałem do czynienia z grą, w której jest tyle tekstu, co w Aionie. Wobec tego nie potrafię ocenić, ile zajmie nam przetłumaczenie jej całej. Zwykłe obliczenia statystyczne dają nam tylko przybliżony wynik, który z każdym dniem ulega zmianie.

Szczegółowe statystyki znajdują się na tej stronie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 19 wrz 2011, o 16:21 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
Czy będzie/jest dostępna niepełna wersja spolszczenia, zawierająca tłumaczenie np. samych zadań i dialogów z pominięciem nazw własnych?
W naszym launcherze można wybrać, które elementy gry mają być po polsku, a które nie. Rzecz jasna nie można wybrać wersji pojedynczych linijek, gdyż pobierane są całe pliki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 19 wrz 2011, o 16:27 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
Czy spolszczenie działa na oficjalnych serwerach, czy jest dedykowane tylko tym prywatnym?
Spolszczenie działa na każdym serwerze, niezależnie czy jest oficjalny, czy nie. Dzieje się tak, ponieważ gra, zanim połączy się z jakimkolwiek serwerem, wczytuje wszystkie pliki z dysku. Zatem najpierw wczytywane są pliki językowe, grafika, ustawienia itp., a dopiero później klient łączy się z serwerem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 19 wrz 2011, o 16:32 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
Czy używanie spolszczenia jest legalne? Czy mogę dostać za to bana?
Spolszczenie powstało poprzez podmienienie zawartości angielskiej paczki językowej. Podczas wczytywania gry, paczka ta niejako "przedstawia" się jako ta oryginalna, a gra ją wczytuje bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Dzięki temu również serwery, które mają ustawiony domyślny język angielski i nie przyjmują żadnych innych, bez problemu przepuszczają graczy posiadających tę paczkę językową. Nie ma więc obaw, że ktokolwiek używający spolszczenia zostanie zbanowany, ponieważ administratorzy serwera nie wiedzą, że gracz nie korzysta z oryginalnej paczki językowej, a jedynie z jej "drobnej" modyfikacji ;)

Jest jednak pewien haczyk: fakt, że nikt z zewnątrz nie może jednoznacznie stwierdzić, że używamy spolszczenia, lecz widać je doskonale na wszelkiej maści screenshotach i filmikach. Bezpieczeństwa nigdy za wiele, dlatego radzimy umieszczać w internecie screenshoty czy filmiki z wyłączonym interfejsem lub po uprzednim odinstalowaniu spolszczenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 19 wrz 2011, o 16:47 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
Skąd mogę ściągnąć najnowszą wersję gry? Co zrobić, aby naprawić niedziałającą grę?

Do pobrania i naprawienia gry potrzebny jest Gameforge Launcher.

Jak zainstalować grę?
Po pobraniu launchera i jego zainstalowaniu należy go uruchomić. W "Settings" możemy zdefiniować, gdzie mają być pobierane pliki. Launcher powinien sam ściągnąć wszystkie potrzebne pliki, włącznie z najnowszymi patchami.

Jak naprawić grę?
W celu naprawienia niedziałającej gry uruchamiamy Gameforge Launcher i klikamy na przycisk "File Check". Launcher automatycznie sprawdzi poprawność plików i pobierze te, które wymagają naprawy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 17 sie 2012, o 18:53 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
Jak zainstalować spolszczenie przy użyciu launchera? (Instrukcja krok po kroku)
  • Sprawdzamy w Panelu Sterowania -> Programy i funkcje (lub "Dodaj/Usuń programy" dla Windowsa XP), czy jest zainstalowana Java w wersji niższej niż 7. Jeśli tak, usuwamy WSZYSTKIE (łącznie z 7), a następnie "na czysto" instalujemy najnowszą wersję ze strony Javy.
  • Pobieramy launcher stąd.
  • KONIECZNIE przenosimy pobrany plik w jakieś odosobnione miejsce (np. tworzymy mu osobny folder na dysku lub na pulpicie), gdyż robi on trochę bałaganu dookoła siebie :) [Obrazek]
    << Uwaga! Nie wrzucamy launchera do folderów chronionych przez system, a więc "Windows", "Program Files" itp. >>
  • Uruchamiamy launcher i klikamy na przycisk "Ustawienia".
  • Ustawiamy kolejno: [Obrazek]
    • Folder, w którym zainstalowana jest gra. Należy wybrać główny katalog gry, tj. taki, w którym znajdują się foldery: bin32, l10n, itd. [Obrazek]
    • Wersję językową poszczególnych elementów gry
  • Klikamy na przycisk "Zapisz".
  • W głównym oknie klikamy na przycisk "Pobierz". [Obrazek]
  • Czekamy, aż wszystkie pliki zostaną pobrane, wypakowane i spakowane do jednej paczki. [Obrazek]
  • Gdy wyświetli się komunikat, że "Spolszczenie zostało zainstalowane.", można uruchomić grę i cieszyć się spolszczonym Aionem. [Obrazek]

Jak zaktualizować spolszczenie przy użyciu launchera? (Instrukcja krok po kroku)
  • Uruchamiamy launcher.
  • Jeśli pojawi się czerwony komunikat "Dostępna jest nowa wersja", klikamy na przycisk "Pobierz" i czekamy, aż wszystko się pobierze i zainstaluje.
  • Jeśli pojawi się zielony komunikat "Masz najnowszą dostępną wersję spolszczenia", czekamy, aż nadejdzie Wielki Dzień Aktualizacji Spolszczenia. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 

 Tytuł: Re: FAQ, czyli Najczęściej Zadawane Pytania
Post: 18 sie 2012, o 13:07 
Awatar użytkownika
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:03
Posty: 330
Lokalizacja: Radomsko
Znane problemy z funkcjonowaniem launchera do spolszczenia.

1. Dlaczego launcher do spolszczenia nie chce się uruchomić?
Launcher został napisany w Javie, a więc do uruchomienia wymaga odpowiedniego środowiska - Java Runtime Environment (JRE) - które można pobrać tutaj. Najpierw należy odinstalować wszelkie poprzednie wersje, a dopiero później można zabierać się za instalowanie nowej. Po zainstalowaniu radzimy ponownie uruchomić komputer. Jeśli nie masz pewności, że posiadasz najnowszą wersję Javy, dla świętego spokoju pobierz ją z podanego linku i zainstaluj.


2. Dlaczego launcher nie pobiera żadnych plików bądź przestaje pobierać po pewnym czasie?
Przyczyn może być wiele, jednak możesz spróbować któregoś z poniższych rozwiązań:
  • Serwer, na którym znajdują się pliki, może być chwilowo niedostępny. Spróbuj ponownie uruchomić launcher za kilka minut.
  • Jeśli masz zainstalowany i działający w tle program antywirusowy/zaporę sieciową, wyłącz je na czas działania launchera. Programy te mogą spowalniać bądź całkowicie blokować pobieranie plików przez nasz skrypt.

3. Wszystko się pobiera, instaluje, wyskakuje napis "Spolszczenie zostało zainstalowane", a gra dalej jest po angielsku.
  • Jeśli używasz systemu Windows 7 lub Vista, możesz mieć włączony tryb UAC, który uniemożliwia pomniejszym programom modyfikowanie zawartości ważnych dla systemu katalogów, jak Windows, Program Files, katalogi użytkowników itp., przez co w naszym skrypcie występuje konflikt. Czasem w launcherze może przy okazji pojawić się komunikat podobny do tego: "Niestety, program nie mógł skopiować pliku data.pak do folderu gry z powodu braku odpowiednich praw. (...)".
    • Całkowicie bezpiecznym sposobem (bez ingerencji w ustawienia systemowe) jest ręczne przeniesienie paczki do katalogu gry:
      • Otwieramy folder "temp" (znajduje się w tym samym folderze, co plik LauncherAionPL.exe), a następnie folder "data".
      • Wewnątrz zobaczymy plik data.pak. Kopiujemy go.
      • Otwieramy katalog z grą (u mnie np. jest to D:\Gry\GameforgeLive\Games\GBR_eng\AION\Download), następnie folder "l10n".
      • Tworzymy w nim folder "2_eng".
      • W folderze "2_eng" tworzymy folder o nazwie "data".
      • Do tego momentu powinniśmy mieć ścieżkę "D:\Gry\GameforgeLive\Games\GBR_eng\AION\Download\l10n\2_eng\data". Wklejamy tu (do folderu data) wcześniej skopiowany plik "data.pak".
  • Jeśli powyższy sposób nie działa, upewnij się, że gra uruchamiana przez launcher gry to ta sama, do której podajesz ścieżkę w ustawieniach naszego launchera. Czasem może się okazać, że masz na dysku kopię gry i to na nią chcesz zainstalować spolszczenie, podczas gdy launcher gry uruchamia tę oryginalną.

4. Po uruchomieniu launchera otrzymuję komunikat: "Program wykrył, że system próbuje zapisywać pliki tymczasowe do folderu: XXX, w którym najprawdopodobniej nie ma launchera. Aby launcher mógł działać poprawnie, należy dodać nową zmienną środowiskową o nazwie 'AION_LAUNCHER' i ustawić ją na ścieżkę do folderu z launcherem.". Co robić?
Launcher informuje tym komunikatem, że ustawienia środowiska Javy zostały w jakiś sposób błędnie ustawione i launcher (sugerując się nimi), próbuje zapisywać wszystko do folderu "XXX". Najczęściej jest to folder systemowy, np. "C:\Windows\system32" lub podobne. W takim przypadku należy dodać zmienną środowiskową do systemu.
  • Klikamy prawym przyciskiem myszy na ikonie "Mój komputer" i wchodzimy we "Właściwości".
  • Wchodzimy w zaawansowane ustawienia [Obrazek] (w systemie Windows XP będzie to zakładka "Zaawansowane").
  • Klikamy na przycisk "Zmienne środowiskowe..." [Obrazek], a następnie "Nowa..." [Obrazek].
  • W pierwszym polu wpisujemy "AION_LAUNCHER" (z wielkich liter), natomiast w drugim wpisujemy dokładną ścieżkę dostępu do folderu, w którym znajduje się plik launchera [Obrazek].
  • Zapisujemy zmiany i ponownie uruchamiamy komputer.
  • Od teraz launcher będzie pobierał ścieżkę ze zmiennych środowiskowych, a nie z domyślnych ustawień Javy. Należy pamiętać, że przy każdym przeniesieniu pliku launchera do innego folderu należy zmieniać tę zmienną środowiskową na nową.


Na górę
 Wyświetl profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template by Bluepearl Design - Ver3.0, edited by Jany